Mają przyjść do Ciebie goście lub po postu Twoje dzieci lub pozostali mieszkańcy domu uwielbiają ciasta i słodycze? Ty niestety pomimo najszczerszych chęci i tego, że wypróbowałaś/wypróbowałeś nawet sprawdzone przepisy na ciasta, masz problem z ich pieczeniem i jest to Twoja zmora?
Nie załamuj rąk i z całą pewnością się nie poddawaj tylko, walcz dalej, by w końcu móc pochwalić się wszystkim swoim talentem. Jesteś zdania, że to nie ma sensu? Popełniasz ogromny błąd, spróbuj po pierwsze wyeliminować samą czynność pieczenia, bo to w niej może leżeć cały problem.
Dziwi Cię takie stwierdzenie, jak ciasto bez pieczenia? Niepotrzebnie, bo naprawdę istnieją i są bardzo proste do wykonania, a zarazem smakowite i różnorodne. Różnią się od tych standardowych przede wszystkim tym, że zamiast tradycyjnego ciasta z piekarnika stosuje się inny podkład pod resztę składników. Mogą to być na przykład herbatniki lu biszkopty z paczki. Układa się je tylko na dnie lub przekłada warstwami na przemian z innymi składnikami w zależności od przepisu. Pozostałe składniki to między innymi: kremy o różnych smakach, konfitury, owoce świeże, mrożone lub ze słoika. Można też dodać coś bardziej specjalnego jak, chociażby: polewę (czekoladową i inne), bitą śmietanę czy zrobić nadzienie na bazie mleka skondensowanego z puszki.
Ten typ ciast robi się bardzo szybko więc z takimi przepisami nawet niezapowiedziani goście nam nie straszni, a w smaku i tym jak się prezentują w niczym, nie ustępują tym z piekarnika. Wręcz przeciwnie mogą tylko wszystkich zaskoczyć.